7 sedda filmer.


Eftersom jag ligger lite efter med bloggandet och har avverkat en massa filmer det senaste dagarna, så kör jag alla i samma inlägg. För er som letar sevärda filmer, samt motsatsen, kan mer än gärna läsa vidare.

Dead Silence - Vågar du utmana Mary Shaws dödliga förbannelse? YOU SCREAM. YOU DIE.

Från skaparna av SAW kommer nu en ny fasansfull thriller. Ända sedan Mary Shaw blev förföljd och dödad har den lilla staden Ravens Fair plågats av fruktansvärda dödsfall. När en av stadens invånare blir brutalt mördad återvänder hennes man hem för att ta reda på vad som ligger bakom den skräckinjagande legenden om Mary Shaw, och varför du aldrig någonsin bör skrika när du ser henne... "Beware the stare of Mary Shaw. She had no children, only dolls. And if you see her in your dreams. Be sure you never, ever scream."

I denna film hittade jag ett gömt guldkorn, den är verkligen allt och lite till. Den saknar de vanliga skräckfilms signatur melodierna, som bara framkallar ångest, och innehåller istället coola soundtracks. Total tystnad är kännetecknet för att det snart händer något, allt stannar upp, nervkittlande spänning. Du hör helt plötsligt dina egna andetag, vilket även resulterar i att du spänner dig själv till nackspärr. Filmen blir aldrig tråkig. Du får bara mer och mer bråttom att nå slutet, få veta hemligheten. Jag gillade den här, skarpt. Kanske det beror på min svaghet för dockor, eller så är den helt enkelt bara riktigt skrämmande. Hur som helst. När en film får mig att medvetet fördröja ett toalett besök för att vägen dit är bäcksvart, trycka ner dörrhandtaget 10 ggr även fast jag innerst inne vet att det är låst, samt ge mig en äkta jag-kommer-skita-på-mig känsla, så kan jag inte annat än att ge genierna bakom filmen en eloge. Hoppet har fått en ny innebörd, nu vet jag att det finns människor där ute som verkligen vet hur man gör en BRA skräckfilm. And thank God for that.

Utan Spår - En osynlig seriemördare. Miljoner medbrottslingar.

Som en av FBI:s toppagenter är Jennifer Marsh specialist på att spåra internetbrottslingar. Men då hon får i uppgift att ta reda på upphovsmannen till en sajt fylld med obehagliga bilder tycks hon möta sin överman - eller åtminstone sin like när det gäller datakunskaper. Det verkar vara omöjligt att få fast mannen bakom den minst sagt obehagliga webbsidan där bilder på plågade djur läggs ut. När webbmastern tar det hela ett steg längre och börjar använda mänskliga offer blir läget akut. För varje besök till sidan kommer offret närmare döden, och dessvärre tycks internetanvändarna ha ett minst sagt underligt intresse för det morbida och blodiga. Och ju närmare Marsh kommer upphovsmannen, desto närmare kommer han henne. Hennes eget liv står på spel och all hennes styrka, skicklighet och kreativitet krävs för att sätta stopp för den psykopatiska seriemördaren som utan samvete eller tanke på konsekvenserna har skapat en värld av död och skräck.

En nagelbitare som inte sviker utan levererar från början till slut. Rekommenderas starkt om du vill se en riktigt bra och spännande thriller med en del absurda mord scener som får det att krypa längs ryggraden.

GRBAVICA - Sarajevos tårar. En omtumlande och prisbelönt krigsskildring.

I Grbavica, Sarajevo, håller livet på att byggas upp igen efter inbördeskriget i det forna Jugoslavien. Här lever Esma med sin 12-åriga dotter Sara. Som barn till en krigshjälte åtnjuter Sara vissa förmåner, till exempel reducerad avgift på den förestående skolresan. Men det är någonting som inte stämmer och snart kan Esma inte längre hålla tillbaka den mörka sanningen. En gripande och närvarande skildring av livet efter kriget.

Trots att denna film är omtalad och har vunnit en del priser, så var jag inte direkt lyrisk då eftertexterna börja rulla. Den är okej, men har inte det där speciella som får en att fastna. Snarare seg rakt igenom och det ända som fick mig att tända till var dotterns radikala och oerhört irriterande beteende. Denna film passade inte mig.

Heathers - (med Winona Ryder och Christian Slater).

Välkommen till Westburg High. I den här skolan regerar tre skönhetsdrottningar som alla bär samma namn: Heather C, Heather M och Heather D. De har makten, utseendet och pengarna att göra precis som de vill. Men deras tid på tronen har förvandlat skolkompisarnas liv till ett rent helvete. Inklusive gruppens aspirant, Veronica, som börjat tröttna på Heathers terror. Tillsammans med sin kille, den unge rebellen Jason Dean, smider hon en djävulsk plan. De tänker minsann låta Heather-flickorna smaka på sin egen medicin - och den har klart ruggiga bieffekter. Hyllad av en enig kritikerkår som en av de bästa ungdomsfilmerna någonsin.

Jag hatar att köpa filmer som har ett flertal lovord på fodralet, se den, för att upptäcka att jag inte alls håller med. "Den bästa och mest svarta high school-film som någonsin gjorts!", "Välkommet lust mord. Det är otäckt roligt!", "Sataniskt, Råsaltad satir. Jättekul!", "Grymt kul. Kanske det roligaste du kan tänka dig. Årets bästa film!", "Fullständigt sanslös. En klassiker!". Jag vet inte om det beror på mig, att svarta komedier helt enkelt inte är min grej, eller om kraven 1989 inte är detsamma som idag. Något av det är det. För inte kan väl alla Sveriges tidningar och filmkritiker ha fel? Jag är iaf missnöjd, jag väntade mig mycket mer.

Duets - (med Maria Bello och Gweneth Paltrow).

En rolig och rörande film om ett karaoke-mästerskap och om jakten på den feta prischecken. Här får en lång rad av Hollywoodstjärnor möjligheten att visa sina sångtalanger och soundtracket håller världsklass.

Ehh? Läppar och ljud var långt ifrån synkade. Piss tråkig handling. Värdelös.

Från andra sidan - Bakom ondskans dörrar väntar sanningen.

På ett avlägset barnsjukhus råkar patienterna ut för fruktansvärda benbrott under mystiska omständigheter. Barnen skyller på "the mechanical girl" som sägs befinna sig på sjukhusets övre, stängda avdelning, men ingen på sjukhuset tror dem. När den nya sköterskan Amy börjar gräva djupare i mysteriet, finner hon att platsen har en mörk och dödlig historia. Men är fienden av övernaturligt slag, eller någon av kött och blod som till varje pris vill bevara en chockerande hemlighet? Från andra sidan är genuint gastkramande.

Ruskigt bra, läskig, obehaglig och riktigt spännande. Helt klart värd att se.

[ REC ] - Fly. Överlev. Sluta aldrig filma. (Samma regissör som "Från andra sidan").

Ett mindre tv-team ska dokumentera en vanlig natt hos brandkåren i Barcelona. Men när en till synes ordinär rutinutryckning tar en helt oväntad vänding, blir natten mer dramatisk än de någonsin kunnat ana. Samtidigt som de kämpar för sina liv mot något de inte ens kan förklara, känner de möjligheten till tidernas scoop och låter hela tiden kameran rulla... Ett isande, hyperintensivt skräckmästerverk av Jaume Balagueró.

Alla som känner mig vet att jag älskar välgjorda skräckfilmer, samtidigt som jag hatar alla zombie verk som någonsin gjorts. Och denna film är en riktig zombiemardöm, men även en svettig och riktigt otäck skräckfilm. Jag ska för första gången i mitt liv förklara en zombie film som BRA. Detta är en intensiv och spännande skräckfilm som får dig att hoppa högt, samtidigt som du under minuternas gång omedvetet förlorar kontakten med verkligheten. Kameran bärs, skakar, ser händelserna i samma vinkel som dina egna ögon. Jag tappade fattningen, började associera den med en dokumentär. Att filmen är på spanska var bara ett plus. Dynamiskt.



Kommentarer
Postat av: - ● Rebecca ● -

Oj jävlar här hade någon kollat på film! ha ha

2008-12-16 @ 09:02:23
URL: http://blekblondinsdagbok.blogg.se/
Postat av: - ● Rebecca ● -

D e tydligt d!

2008-12-16 @ 23:01:22
URL: http://blekblondinsdagbok.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0